Uitkomsten verkeersanalyse N279 Veghel - Asten

25-01-2024
153 keer bekeken

De verkenning voor de N279 vergt niet alleen een open blik en het wegen van belangen, maar ook goed inzicht in de toekomstige ontwikkelingen in het gebied en in de toename van de verkeersdrukte en de gevolgen daarvan.

Actuele cijfers vormen een belangrijke basis voor de nog te nemen besluiten. Onderdeel van de aanpak N279 Asten – Veghel is daarom een nieuwe verkeersstudie, bestaande uit een verkeersanalyse en een verkeersonderzoek.

In 2023 is door een onderzoeksbureau een verkeersanalyse uitgevoerd op basis van het Brabant Brede verkeersmodel (BBMA 2022). Hierin zijn ook de meest recente prognoses voor de woningbouw en bedrijventerrein ontwikkeling betrokken. De analyse heeft in beeld gebracht hoeveel verkeer nu rijdt over de N279 en in het gebied er omheen, en hoeveel verkeer er in 2040 gaat rijden. De resultaten hiervan zijn ook getoetst aan het verkeersmodel van het Rijk (NRM).

Knelpunten

In deze verkeersanalyse zien we een aantal knelpunten ontstaan. Zo blijkt uit de verkeersanalyse dat het verkeer op de N279 in de toekomst verder toeneemt. Dit komt onder andere door de groei van het aantal woningen en arbeidsplaatsen en uitbreiding van bedrijventerreinen. Zonder aanvullende maatregelen ontstaat er nog meer vertraging op de N279 en verslechtert de bereikbaarheid van de regio. Naar 2040 toe zal het vrachtverkeer op de N279 verdubbelen door uitbreiding van bedrijventerreinen in de regio en de voorgenomen vrachtwagenheffing van het Rijk.

De files op de N279 worden vooral tijdens de spits veroorzaakt door drukte op de kruispunten van de N279 en de aansluitingen op de A50 en A67. Lees hier het volledige rapport ‘Verkeersanalyse N279 Veghel – Asten’.

Vervolg: verkeersonderzoek

Door deze verkeersanalyse weten we dus waar er mogelijk knelpunten ontstaan op de N279. Vervolgens bekijken we met het verkeersonderzoek, dat in 2024 wordt gedaan, wat het effect van kansrijke alternatieven en oplossingsvarianten is. In dit onderzoek wordt een breed scala aan varianten gewogen waaronder 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen. Het effect van deze maatregelen op milieu en leefbaarheid wordt daarna in de milieu-effectprocedure onderzocht.

Lees de verkeersanalyse, oktober 2023

Afbeeldingen

 

Contact

Heeft u een algemene vraag of opmerking voor het project N279 Veghel - Asten? Neem dan gerust contact op.

Aanmelden nieuwsbrief

We houden u graag op de hoogte van de ontwikkelingen. Meld u hier aan voor de nieuwsbrief.

Provincie Noord-Brabant 

Dit is een project van de provincie Noord-Brabant

 

 

 

Cookie-instellingen